Co zažít v Barceloně: večerní kurz vaření tradiční španělské kuchyně

Výhodou mimosezónní dovolené v Barceloně je jistě fakt, že spoustu zajímavých míst a oblíbených památek si můžete užít bez většího náporu turistů. Chladnější teploty vás sice ke koupání nejspíš nepřemluví, ale od příjemného plážového pikniku během slunečného odpoledne vás ani neodradí. Čím si však zpříjemnit váš pobyt v Barceloně, pokud se sem vypravíte mimo hlavní letní sezónu? Napadlo vás někdy naučit se tajemství španělské kuchyně a seznámit se s domácími recepty oblíbených tradičních pokrmů? A co teprve, pokud by vás do tajů katalánských jídel uvedly rodilé španělky, které své recepty sdílí v rodině po několik generací. Přesně takový večerní kurz vaření tradiční španělské kuchyně jsme při našem pobytu v Barceloně absolvovali a vy se našimi zážitky můžete nechat inspirovat i pro vaši vlastní nezávislou dovolenou.

Přečtěte si také:

Kde si rezervovat zážitkový kurz tradiční španělské kuchyně?

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Kdo mě zná, ví, že nejsem příznivcem kurzů vaření zahraničních kuchyní v Čechách od českých kuchařů. Co mě ale skutečně láká a baví, jsou recepty a kurzy přípravy tradičních pokrmů od rodilých kuchařů a místních v námi navštěvovaných destinacích. Když jsem tedy při rezervování našeho ubytování ve Španělsku, přes Airbnb, zahlédla v zážitcích kurz tradiční španělské kuchyně, neváhala jsem a rezervovala nám s mým dovolenkářem večer s přípravou Paelly, Katálánského krému a tradiční Sangrie.

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Kurz se jmenuje Top Paella, Sangria & Catalan Cream a provozují ho sestry Carmen a Angeles. Carmen je původně povoláním učitelkou a můžete si být jistí, že vás kurz s touto milou dámou bude rozhodně bavit. Angeles je vedle toho profesionální kuchařkou, která mé své profesní zkušenosti z vaření v michelinské restauraci a pro celebrity v Londýně. Pokud tedy absolvujete termín vaření právě s ní, buďte si jistí, že se vám dostane naprosto profesionálního školení.


Kurz se rezervuje přes Airbnb – pokud ještě nejste zaregistrovaní, můžete využít našeho bonusu pro vaše první rezervace zážitků a ubytování zde > KLIK <

Pokud již zaregistrovaní jste, kurz si rezervujete napřímo po zadání názvu:

  • Top Paella, Sangria & Catalan Cream
    • v destinaci Barcelona, kurz je pořádán lektorkami Carmen & Angeles
    • součástí ceny kurzu jsou samozřejmě veškeré ingredience, ze kterých se vaří včetně pití (Sangrie cca 2 sklenky na osobu a voda neomezeně)

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Samotný kurz vám zabere cca 2,5- 3 hodiny a vybírat si můžete během většiny dní ze dvou termínů. Jednoho poledního a druhého večerního. Asi je zbytečné vám doporučovat, abyste se na kurz vypravili hladoví. Určitě si nezapomeňte přibalit fotoaparáty a nabité mobily. Během kurzu bude jistě co fotit.

Jak to na takovém kurzu vaření vypadá? 

Kurzy probíhají ve skupinách maximálně 15 lidí. Osobně jsme byli součástí skupiny 12 lidí, přičemž kurz probíhal v angličtině. Vše je lektorkama vysvětlováno podrobně a během kurzu se dozvíte i spoustu zajímavostí, co se tradiční španělské kuchyně týče. Spoustu ingrediencí, které při tomto kurzu budete používat, pochází z jejich domácí farmy, nebo je zakoupíte na některé z místních tržnic, které byste při vaší návštěvě Barcelony také neměli vynechat.

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Očekává se, že všichni přihlášení se dostaví na kurz včas. Po přivítání a seznámení, kdo je odkud, dostanete kuchařské zástěry, seznámíte se s kuchyní a po úvodním seznámení s přípravou tradičních španělských jídel, se pustíte do vaření. Nejspíš budete rozděleni do několika skupin, přičemž každá bude mít na starosti přípravu některé části pokrmu. Nemusíte se bát, že byste se nedostali k vaření. Postupně se budete střídat a před každou fází budete dávat pozor všichni, jak se co vaří.

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co se týče samotné přípravy tradiční Paelly podle jejich rodinného receptu, tomu budete přihlížet všichni a kdo bude mít zájem, bude moct i asistovat. Recepty nejsou těžké a z osobní zkušenosti můžeme zhodnotit, že daná jídla zvládnete připravit i po návratu domů.

Kurzy vaření tradiční španělské kuchyně se odehrávají v srdci Barcelony, v profesionálně vybavené kuchyni s velkým jídelním stolem, nedaleko od populární Las Ramblas. Před kurzem si můžete projít i místní náměstí s kašnou, Plaza Real.

Seženu v Čechách ingredience pro vaření tradičních španělských jídel?

Co se týče ingrediencí pro přípravu tradiční španělské Paelly, Katalánského krému a Sangrie, neměli byste mít problém vše potřebné sehnat i u nás v Čechách. Co si však doporučujeme dovézt přímo z Barcelony, jsou speciální uzené papriky a šafrán, jež jsou nedílnou součástí každé poctivé Paelly. Něco si můžete zakoupit i přímo na kurzu, ale seženete je v každé tržnici i v mnoha supermarketech po Barceloně. Cena za šafrán je samozřejmě krapet vyšší, ale pořád je několikanásobně nižší, než za kolik ho seženete u nás.

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

Co se týče čerstvých mořských plodů, nejlepší zkušenosti máme s jejich nákupem v Makru. Jednou z hlavních ingrediencí je i kvalitní vývar, který je samozřejmě nejlepší udělat si doma den předem. Pro přípravu tradičního Katalánského krému budete potřebovat porcelánové misky a flambovací pistol. My si vše objednali z internetu.

Pokud se necháte inspirovat, přejeme vám, ať si kurz užijete stejně jako my

Vaše dovolenkářka

Co zažít v Barceloně: kurz vaření tradiční španělské kuchyně – Top Paella, Sangria a Catalan Cream / foto: Petra Švehlová Stowasserová, dovolenkářka

 


Cestujeme bez lepku: během absolvování kurzu vaření Paelly, Katalánského krému a Sangrie byly používané přirozeně bezlepkové ingredience. Pokud se chcete sami přesvědčit, zda bude jídlo bez lepku, kontaktujte lektorky s předstihem. Osobně jsem po pozření všech jídel a pití cítila pouze „abstinenční příznaky“, že bych se kurzu zúčastnila nejraději další večer znovu. Pro přípravu Katalánského krému se používá kukuřičný škrob a je tedy i dezert přirozeně bezlepkový.

Pokud čtete mé stránky, souhlasíte, že jste se seznámili s podmínky jejich použití a souhlasíte s využitím souborů cookie Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close